Ekonomi

Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Yeni dönemin ilk enflasyon raporu TCMB tarafından açıklandı. TCMB’nin yeni başkanı Fatih Karahan, göreve atanmasının ardından ilk kez basın karşısına çıktı.

Karahan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Enflasyonun düşürülmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bir önceki rapordan bu yana ortaya çıkan göstergeler para politikasının doğru yolda olduğunu teyit ediyor.

“ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNÜN BELİRLENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Enflasyon hedeflerimiz ile uyumlu seviyelere düşene kadar gerekli nakit sıkılığını sürdürmeye kararlıyız. Enflasyon görünümünün bozulmasına asla izin vermeyeceğiz. Kalıcı fiyat istikrarı sağlanana kadar politika duruşumuzu sürdüreceğiz ve orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına kavuşturacağız.

“ENFLASYONUN ANA TRENDİNDE İYİLEŞME VAR”

2023 yılının son çeyreğinde enflasyon önceki rapordaki iddialarla tutarlı olarak yüzde 64,8 seviyesinde kaldı. Mali sıkılaştırma nedeniyle enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme nedeniyle son çeyrekte sınırlı bir artış yaşandı.

“TALEPTE DENGELİ SÜREÇ BAŞLADI”

Sıkılaştırma adımlarımızla talebi dengeleme süreci başladı. Perakende satışların mevcut seviyesi dirençli olmaya devam ediyor. Son dönemde ithalat eğilimi zayıfladı. 2023 yılının ilk yarısında yüzde 8,5 artan altın ithalatı, ikinci yarıda yüzde 18,6 azaldı.

Cari açığın/GSYİH’nın geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 4 civarına gerilediğini tahmin ediyoruz. Mali sıkılaştırma sürecimiz, başta altın ve katı tüketim malları olmak üzere ithalat yoluyla cari dengenin istikrarına katkı sağlamaya başladı. Mevcut istikrarda iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkı sağlayacaktır.

“KONUTTA FİYAT ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI”

Ocak ayında hizmet fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlendi. Kiralar hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir nedeni olup bir gösterge olarak yakından takip edilmektedir. Kiralar üzerindeki baskının azalması hizmet fiyatları üzerinde önemli rol oynayacak. Konut fiyatlarındaki yüksek artış, kiralara gecikmeli ve yüksek oranda yansıyor. Sıkılaştırmanın ardından büyük kentlerde konut kiralarındaki artış hızı yavaşladı.

“ENFLASYON ANA TRENDİ ZAYIFLAYACAK”

Enflasyonun ana eğiliminde hedeflediğimiz patikayla uyumlu net bir iyileşme görülmesinin para politikasının gidişatı açısından değerli olduğunu düşünüyoruz. Ocak ayındaki yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağını değerlendiriyoruz. Fiyat ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip edeceğiz. KKM’nin azaltılması ve TL’nin payının artırılmasına yönelik uygulamalar devam ediyor. Zorunlu karşılıklarla 1 trilyon TL’nin üzerinde likidite kısırlaştırıldı. TL likiditesinin ikincil piyasa faiz oranları üzerindeki etkisi önümüzdeki dönemde yakından takip edilecektir.

“POLİTİKA FAİZ DÜZEYİ GEREKTİĞİ KADAR SÜRDÜRÜLECEK”

Gerektiği sürece politika faizinin mevcut seviyesi korunacaktır. Burada iki koşul var. Aylık enflasyonun ana eğiliminin düşüş yönünde olduğu açıkça görülüyor. İkincisi ise enflasyon beklentilerinin öngörülen aralığa yakınsamasıdır. Enflasyonda ciddi bir bozulma olması durumunda nakit sıkışıklığı gözden geçirilecek.

“KREDİ BÜYÜMESİNDE FAZLALIKLARA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Ocak ayında TL mevduat faiz oranlarında sınırlı bir düşüş yaşandı. Son düzenlemeyle birlikte öncü veriler TL mevduat faiz oranlarında yeniden artışa işaret ediyor. Kredi büyümesinde aşırılığa izin vermeyeceğiz. Mevduat tarafında ise Ağustos ayından itibaren TL mevduata güçlü bir geçiş yaşandı. Ocak ayında TL mevduat paylarındaki artışın yavaşladığını gözlemledik. Son düzenlemenin artışı destekleyeceğini öngörüyoruz. Mali sıkılaştırma ve sadeleştirme adımları da tahvil piyasasını olumlu etkiledi.

Piyasa koşullarını yakından izlemeye ve rezervleri güçlendirmeye devam edeceğiz. 2024 ve 2025 için iddialar değişmedi. 2024 enflasyon tahmini yüzde 36, 2025 iddiası ise yüzde 14 olarak korundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu