“Muz, Mango, Avokado, Ejder Meyvesi Gibi Ürünlerin Üretimi Durdurulsun”
Türkiye Doğayı Savunma Derneği (TTKD) Bilimsel Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz, mango, avokado ve ejder meyvesi gibi tropik meyvelerin üretimi için derin sondajlar açıldığını ve yer altı su kaynaklarının yok edildiğini belirterek, ‘Yapılmalıdır’ dedi. kesinlikle izin verilmez. Bu bitkileri dikenlerin ülkemizi ve geleceğini düşünmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye’de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yarı tropik veya tropikal meyve üretimi son yıllarda artmaya başlamıştır. Antalya ve Mersin gibi illerde muz, avokado, mango, ejder meyvesi ve passiflora gibi tropik meyvelerin üretimi artarken, özellikle üretim sırasında kullanılan su kaynakları tartışma konusu haline geldi. 100 bin tona yakın muz üretiminin yapıldığı Gazipaşa ilçesine bağlı Zeytinada Mahallesi’nde su sıkıntısı nedeniyle muz bahçeleri yok edilmeye başlandı. Bu bahçelerin yerine villaların yapıldığı görüldü.
TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz, mango, avokado gibi ürünlerin üretimine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, “Pişman olmamak için yaşananlardan ders çıkarmamız lazım. Mesela Alanya’da o kadar çok muz var ki” dedi. Pandemi döneminde bir bölgede avokado bahçeleri kuruldu, artık o bölgedeki sondajlar kurudu ve insanlar tanker kullanmaya başladı.” “Birçok avokado ve muz bahçesi susuzluktan dolayı ürün veremediği için satışa çıkarıldı” dedi.
Muz, avokado ve mango gibi bitkilerin damla sulama sistemine uygun olmadığını belirten Dr. Kesici şu ifadeleri kullandı:
Mango yetiştirilen yerlerin susuz kaldığının bilimsel bir gerçek olduğuna dikkat çeken Dr. Kesici, sözlerine şöyle devam etti: