Ekonomi

İş adamlarından ‘Sanayiyi İstanbul’dan taşıyın’ çağrısı

Manisa TSO Lideri Mehmet Yılmaz, büyük deprem beklenen İstanbul’da yeni OSB’ler kurmak yerine sanayi tesislerinin deprem riski olmayan Konya-Aksaray bölgesine taşınması gerektiğini söyledi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği (AYB) ekonomiGazete işbirliğiyle düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları-Manisa” toplantısına ev sahipliği yaptı.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yedincisi düzenlenen programa Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Güzgülü, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi katıldı. , Türk Eximbank A.Ş. Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap katıldı.

“Deprem ancak olduğu zaman gündemimize gelir”

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, “Deprem uzun zamandır unuttuğumuz acı ama acı bir gerçek. Ben de depremzedeyim. O acıyı 1999 Gölcük depreminde yaşadım. Maalesef yaşanması gerekiyor. ancak ülkemizde bu tür olaylar olduğunda gündeme geldiği belirtilmelidir.Deprem ülkesi Türkiye’nin 25 ili depremden birincil derecede etkilenecek bir alan üzerine kurulmuştur ve ülke nüfusunun yüzde 42’si deprem bölgesinde yaşamaktadır, dedi.

“İstanbul sanayisinin taşınması gerekiyor”

Yılmaz, beklenen İstanbul depremiyle ilgili de son dönemde adından sıkça söz ettirdiğini belirterek, “İstanbul depremi diyoruz. İstanbul’da her şeyi yıkmak, İstanbul’da yığmak ne demek. İstanbul yüzde 52, yüzde 55’i ortaya koyuyor. Türkiye sanayisi, Ankara’ya bakıyoruz.” İstanbul’daki birçok birimi İstanbul’a taşıyoruz. İstanbul çevresinde yeni OSB’ler açıyoruz. Yeni sanayi siteleri açılıyor. Bu sanayi sitelerini İstanbul’un nüfusu oranında dile getirdiğimizde bu Manisa’nın 2-3 ilçesine eşdeğer bir alan yapıyor. “Deprem bekliyorsunuz ve deprem beklentisiyle yeni yerleşim yerleri kuruyorsunuz. Bu bir çelişki. Eleştirmek kolay ama çözümü var mı? Bunun bir çözümü var: Etkilenmeyeceğiniz alanlarınız var. Konya-Aksaray arası 100 bin dönüm arazi var”Bunlar tarım dışı alan yani marjinal alan. İstanbul sanayisinin en az yüzde 35’ini oraya taşımak zorundasınız” dedi.

Toplumun son dönemde çalışmadan kolayca para kazanmaya yöneldiğini ve bunun büyük bir sancı olduğunu vurgulayan Yılmaz, açıklamasını şöyle tamamladı: Bizim toptan satış işimiz de var. Toplumda bir fikir vardır. Atatürk’ün çok güzel bir sözü vardır. ‘Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; önce onurlarını, sonra özgürlüklerini, sonra bağımsızlıklarını ve geleceklerini kaybetmeye mahkumdurlar.’ Çok gerçek. Cumhuriyetin biliminden, gerçek yolundan, kuruluş değerlerinden ayrılmamak ümidiyle hepinize teşekkür ediyorum.”

İhracatçıya 19,6 milyar dolarlık kredi desteği

Bankalarının ihracatçılara sağladığı desteklerden bahseden Türk Eximbank A.Ş. Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan yaptığı konuşmada, “2022 yılsonu itibarıyla ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolarlık kredi sağladık. Kısa vadeli ihracata hazırlık kredilerinin yanı sıra, ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarına da çözüm üretiyoruz. orta ve uzun vadeli ihracata yönelik işletme finansmanı ve yatırım kredileri ile ihracatçılarımıza ihracatta KOBİ’lerin payının artırılmasını önemsiyoruz. 2022. İhracatı tabana yaygınlaştırma stratejimiz doğrultusunda, ihracatçılarımızın finansmana erişimde karşılaştıkları teminat oluşturma sorununa bankamız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ile iş birliği yaparak çözüm ürettik.İhracatın finansmanında yeni bir dönem başladı 1 Mart 2022 tarihi itibari ile İhracat Geliştirme A.Ş.’nin kurulması ile yönetim kuruluna HDI’nin açılışı ile birlikte 3.100’den fazla ihracatçı HDI Kefaleti ile kredi kullandırmıştır.17 milyar kredi hacmi milyon TL’ye ulaşıldı. Amacımız daha birçok ihracatçımıza Türk Eximbank imkanlarını sunarak uluslararası rekabette kendilerine zemin oluşturmak ve daha fazla ihracat yapmalarını sağlamaktır.”

“Tek ajandamız depremdi”

Konuşmasına deprem felaketi ile başlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Ezkinazi, “İlk andan itibaren depremi konuşmadığımız, deprem için çalışmadığımız bir dakika bile yok. Dernekler başta Ticaret Bakanlığımızdan 6 milyon liralık kaynağımızın birebir yardım olarak kullanılmasına izin verdik.Bu izinle birlikte barınma ve hijyen ihtiyacını karşılamak için çalışmalara başladık.100 adet sevk ettik. donanımlı konteynerleri deprem bölgesine.Deprem bölgesine teslim ettiğimiz çadır sayımız 55 idi.Prefabrik wc’ler deprem bölgesinde salgınların önlenmesi için en büyük ihtiyaçlardan biridir.7 adet prefabrik wc’yi deprem bölgesine gönderdik. 3 bin 600 yatak depremzedelerimizin hizmetine Ege Maden İhracatçıları Birliği üyelerimiz ve Ege Su İşleri ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze ait Muğla’dan 4 adet askeri kargo uçağı yardım malzemesi İhracatçı Birlikleri’nin yükleri ağır. deprem bölgelerine Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin de içinde bulunduğu Madencilik Platformumuz, arama kurtarma çalışmalarına 10 bine yakın madencinin katılımını organize etti. Madencilerimiz çok sayıda insanımızın enkazdan sağ çıkmasını sağladı. Kahraman madencilerimize huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Soğuk zincire uygun araçları ile Türkiye’nin en güçlü lojistik altyapılarından birine sahip olan yaş meyve sebze reyonumuz; Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgelerine yardım malzemesi ulaştırdı, taşımaya da devam ediyor.”

“Depremden etkilenen 11 ilin ihracat açığını kapatmak zorundayız”

Deprem bölgesindeki 11 ilin ihracat açıklarının diğer iller tarafından kapatılması gerektiğinin altını çizen Eskinazi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Depremin yaralarını sarmak için 24 saat çalışırken, ihracata da devam etmek zorundayız. illeri kapatmak zorunda kalıyoruz Ege İhracatçı Birlikleri olarak şubat ayında ihracatımızı yüzde 5 artırmayı başardık 1 milyar 511 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik Ege Bölgesi’nin ihracatında tarım ürünlerinin payının büyüklüğü 2019 yılı gibi görünüyor. Manisa bu dönemde sanayi ve tarımsal üretimi güçlü bir il, az önce de belirttiğim gibi 5 milyar 203 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan iller sıralamasında 7. sırada yer alıyor. 2022. Manisa 2023’ün ilk iki ayında 749 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2023’te Manisa’nın 6 milyar dolarlık ihracatı var. 2022 yılında il bazında 31,4 milyar dolar, gümrük müdürlüklerine göre ise 38,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Orta Ege Bölgesi illeri arasında yer alan Balıkesir’i değerlendirecek olursak 9 ilimizden 8’i 2022 yılında ihracatını artırmayı başardı. Tek il Manisa. 2022 yılında ihracatı gerileyen Ege Bölgesi’nde. Bu konuda biraz araştırma yaptığımızda; Manisa’nın ihracatının ithalata olan yüksek bağımlılığının Manisa’nın ihracatındaki düşüşte etkili bir husus olduğunu söyleyebiliriz. TÜİK verilerine göre Manisa 2022’de 3 milyar 167 milyon dolar ithalat yaptı. TÜİK geçtiğimiz günlerde Dış Ticaret Endekslerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin ihracatındaki tedbir ve döviz kurundaki artış, ithalattaki tedbir ve kur maliyeti artışının oldukça gerisinde kaldı. Düşük kur-düşük faiz politikamız ihracattan çok ithalatı desteklemektedir. Bu nedenle 2022’de 110 milyar dolara çıkan dış ticaret açığı, 2023’te 160 milyar dolara çıkıyor. Bu tablo, Manisa’nın 2022’deki ihracatının neden 2021’in gerisinde kaldığını ortaya koyuyor.

İhracat yıldızları ödüllendirildi

Eskinazi’nin konuşmasının ardından ‘Manisa İhracatının Yıldızları’ Ödül Töreni gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri üyesi olan ve Manisa’nın en çok ihracat yapan Mitsubishi Electric, Schneider Electric, Imperial Tobacco, Özgür Tarım ve Keskinoğlu firmalarına protokol üyeleri tarafından ödülleri takdim edildi.

Ödül töreninin ardından Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Handan Sema Ceylan moderatörlüğünde Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Konuşmacı olarak Şeref Oğuz. – MANİSA

habereruh.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu