İnsanlar dünyada bir pandemi nedeniyle özgürlüklerini beklerken yıllar sonra enflasyonla karşılaştılar. Finans uzmanlarının gösterişli analizlerinde söylediği gibi durum daha da kötü: ‘Olumsuz sapma’ buna örnek. Ancak dünyada durumun pek parlak olmadığını biliyoruz. Elbette her ülke kendi epistemolojik kırılmasını yaşadığı için sorunlar da farklılık gösteriyor. Her ülkenin hassasiyetleri kendi içinde farklıyken, dünya genelinde faiz artışlarının agresif seviyesi durgunluğun dehşetini taşırken, şu anda gerçekleşmeyen bu beklentiler muhtemelen etrafımızda sinsice dolaşıyor.
Faiz bir ülke ekonomisinde her şey değildir ama birçok alanda etkilidir. Özellikle istikrar ve zamanlama unsuru olarak ön plana çıkmaktadır.
Diyoruz ki bu bağlamda istihdam olduğu için dünyada faiz artışı olan ülkelerde resesyon korkusu olduğu yazılıyor. Dünyada istihdamın nasıl etkilendiğine bakalım.
Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta Platform, kasım ayında 11 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı. İşten çıkarmalar, Meta’nın 18 yıllık tarihindeki ilk büyük ölçekli toplu işten çıkarmalar oldu.
Çinli elektronik şirketi Xiaomi, çalışan sayısını yüzde 15 oranında azaltacağını açıkladı. Eylül 2022 sonunda Xiaomi’nin 32 bini Çin’de olmak üzere 35.314 çalışanı vardı.
2022’nin sonunda duyurulduğu üzere 2023’te işten çıkarmalar hızlanarak devam etti. Dünya devleri istihdamda küçülmeye gidiyordu. Abidin (Dino) bizim için durgunluğu mu planlıyordu?
Google’ın ana şirketi Alphabet, sağlık bilimleri bölümü olan Verily’de işgücünü yüzde 15 azaltarak 240 kişiyi işten çıkaracaklarını açıkladı.
Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock, küresel iş gücünü yüzde 2,5 oranında azaltıp 500 çalışanını işten çıkarmayı planladığını açıklayarak, 2019’dan bu yana ilk kez işten çıkaracağını bildirdi.
Teknoloji dalındaki işten çıkarma dalgasına katılan Yahoo, reklam teknolojileri bölümündeki ilk tür yapılanmada 1000 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.
Disney CEO’su Bob Iger, maliyetleri düşürmek ve Disney+’ı karlı hale getirmek için yeniden yapılanma çerçevesinde 7 bin kişiyi işten çıkaracaklarını söyledi.
Yılın ilk günlerinde Goldman Sachs’ın bugüne kadarki en büyük işten çıkarmalarından birine hazırlandığı duyuldu. Çalışan sayısının 3200 azaltılacağı belirtilirken, CEO David Solomon’un göreve başlamasından bu yana toplam çalışan sayısı yüzde 34 artarak 2022 Eylül ayı sonunda 49 bini aştı.
Özel durumlardan etkilenenler de oldu. Twitter’ın satın alınmasıyla Elon Musk’ın çalışanlar arasında resmen katliam yaparken çok tartışılan kararlar aldığı söylendi.
TÜİK’in Türkiye’de açıkladığı istihdam ve işsizlik verilerinde büyük bir değişiklik olmazken, bir iyileşmenin de olmadığı görülüyor.
Geçtiğimiz haftalarda ABD’de başlayan bankacılık krizinin etkisiyle zaten sorunlu olan 166 yılında bir İsviçre bankası olan Credit Suisse, UBS tarafından devralındı. Ancak işten çıkarmaların yolda olduğu haberi yayıldı.
Herkes işten çıkarılmadı. İşe alınan ve büyüyen birkaç şirket de vardı.
TÜİK işsizlik verileriyle kapatalım. Türkiye’de işsizlik oranı 2022’de yüzde 10,4 iken Ocak 2023’te yüzde 9,7 olarak açıklandı. Aşağıda 2014-2022 işsizlik ve istihdam trendini görebilirsiniz.